Beslenme uzmanı şöyle yanıtlıyor: “Genel olarak ‘meyve’ bu durumda oldukça belirsiz bir terimdir. Genel olarak farklı seçeneklerden bahsedersek, aç karnına meyve yemeye kesin bir kontrendikasyon yoktur. Mesela hemen herkes aynı elmayı yiyebilir ama hiperasit gastriti yani asitliği yüksek gastrit ve pankreatitin alevlenmesi yoksa.
Yani enzimlerin salgılama aktivitesinin artmasıyla ilişkili gastrointestinal hastalıkların alevlenmesinden bahsediyoruz. Böyle bir durumda aç karnına taze bir elma yemek, durumun kötüleşmesine neden olabilir. Bir bütün olarak insan nüfusu hakkında konuşursak, o zaman elma, aç karnına da dahil olmak üzere oldukça sağlıklı bir meyvedir.
Hangi meyveler asla aç karnına yenmez?
Armut, muz gibi lifli meyvelerden bahsedersek, o zaman gerçekten aç karnına ağır yiyecek olabilirler. Aynı armut, mide-bağırsak sistemini uyaran kaba diyet lifi nedeniyle aşırı safra üretimine neden olur. Ek olarak, bu tür lifler safra kesesinin uyarılmasına da neden olur ve bu da bazı durumlarda bazı alevlenmelere neden olabilir.
İrritabl bağırsak sendromlu ve dışkı bozukluğu eğilimi olan kişileri düşünürsek, böyle bir durumda sadece aç karnına değil, genel olarak gün içinde de büyük miktarda meyve durumu olumsuz etkileyebilir. Bu tür kişilerin aç karnına meyve yememesi gerekir. Meyvenin ısıl işlemine tabi tutulması tavsiye edilir. Örneğin pişmiş elma kullanın.
Meyveler genellikle sağlığa zararlı değildir. Ama tabii ölçülü kullanılması şartıyla. Örneğin günün ilk yarısında 400 gr mevsim meyvesi tüketilmesi tavsiye edilir. Sabahları meyve yemek gibi bir öneri konusunda sıklıkla görüşler farklılık gösterir. Ancak kişi kilo veriyorsa sabahları meyve yemesi tavsiye edilir.